Het oorspronkelijke kunstwerk. Beeld: Kamp Seedorf.

Eerbetoon aan Van der Laan

Het Amsterdam Museum toont vanaf vandaag het graffiti kunstwerk Damsko Strijder als eerbetoon aan de gisteravond overleden burgemeester Eberhard van der Laan. De schildering is gemaakt door street art collectief Kamp Seedorf, en was eerder door hen uitgevoerd op een metro-ingang aan de Wibautstraat. Daar is het per ongeluk verwijderd, wat leidde tot verontwaardigde reacties van vele Amsterdammers. Het werk is voorlopig te zien in de gratis toegankelijke Amsterdam Galerij en wordt daarna opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum. Bezoekers kunnen bij het portret hun herinnering aan de burgemeester achterlaten in een herinneringsboek. 

Meteen na de verwijdering van de Damsko Strijder in maart van dit jaar nam het Amsterdam Museum contact op met Kamp Seedorf met het verzoek een nieuwe versie te maken. Judikje Kiers, directeur “Dit werk is om verschillende redenen belangrijk voor ons als museum: allereerst natuurlijk omdat het een goed voorbeeld is van Amsterdamse straatkunst. Maar ook vanwege de vele reacties die de tekening teweegbracht in de stad. Hoe vaak gebeurt het dat bewoners blij zijn met graffiti? Dat zegt veel over de bijzondere band tussen Amsterdammers en hun burgemeester”. Dat de burgemeester zelf het gebaar ook kon waarderen, bleek wel toen hij de mannen van Kamp Seedorf uitnodigde voor een ontmoeting en een biertje in de ambtswoning.

Een straatvechter met een groot hart
De oorspronkelijke versie van het portret van Van der Laan verscheen in februari van dit jaar op een metro-ingang aan de Wibautstraat in Amsterdam Oost. Met de tekening en bijbehorende tekst "Damsko hart strijder" wilde street art collectief Kamp Seedorf de ernstig zieke Van der Laan een hart onder de riem steken. Zoals vele Amsterdammers vonden ze Van der Laan als burgemeester energiek en recht-door-zee, en tegelijkertijd hartelijk en attent. Een straatvechter die altijd uit was op het maken van verbindingen tussen de bewoners van zijn lieve stad. Vandaar de term ‘strijder’, met een groot hart voor zijn ´Damsko´, zoals Amsterdam in straattaal wordt genoemd.

“Hij is de tofste burgemeester die we ooit gaan meemaken. Hij doet gewoon normaal en is de enige in de Stopera met wie we bier zouden willen drinken. Hij doet heel streng maar is toch lachen, snap je? Big up naar hem," aldus een woordvoerder van het collectief in februari van dit jaar.

Nadat duidelijk werd hoezeer de Amsterdammers dit eerbetoon aan hun burgemeester waardeerden, werd door de gemeente en het vervoersbedrijf GVB, beheerder van het station, besloten dat het kunstwerk mocht blijven. Een maand later is het werk echter per ongeluk door een schoonmaker van het vervoersbedrijf verwijderd.

Herinneringsboek
Bij het portret van de Damsko Strijder in de Amsterdam Galerij is er voor bezoekers de gelegenheid om hun herinneringen aan de burgemeester achter te laten in een speciaal herinneringsboek.

Over Amsterdam Museum
Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden - ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap – kenmerken de identiteit van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als zijn maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.