De muurschildering, Gerti Bierenbroodspot

Kunstenaar Bierenbroodspot maakt muurschildering in hartje Amsterdam

Kunstenaar Gerti Bierenbroodspot begint op 11 en 12 mei aan de grootste muurschildering in hartje Amsterdam. Samen met vluchtelingenkinderen uit Somalië, Syrië, Afrika én buurtkinderen  gaat Bierenbroodspot op het pleintje De Leidse Dwarstuin in de Lange Leidsedwarsstraat een enorm schilderproject uitvoeren, van maar liefst 100 m2.

De schildering wordt gerealiseerd aan de zijkant van een typisch Amsterdams woonhuis. Dit pleintje is enige tijd geleden door buurtbewoners ‘gered uit de handen van het grootkapitaal’, zoals ze het zelf omschrijft. Op het verwaarloosde stuk grond tussen de nummers 154 en 160 in de smalle straat, juist achter het Leidseplein, was lang geleden een megalomaan hotel met ondergrondse parkeergarage gepland. Dankzij de kraakacties van de buurtbewoners, waaronder Gerti Bierenbroodspot, is het stukje land inmiddels omgevormd tot een betoverende speelplaats, buurttuin en mini stadspark. Het initiatief tot het maken van deze muurschildering past helemaal in een belangrijk gemeentelijk programma om overlast in de Leidse buurt terug te brengen. Bewoners worden aangemoedigd toeristen te laten inzien dat het om een omgeving gaat waar mensen en kinderen wonen.

Bierenbroodspot: ‘In de droge woestijnen van het Midden Oosten, waar ik veel heb gereisd en gewoond, zijn bomen en groen heilig. Maar hier in de stad Amsterdam is groen ook ontzettend belangrijk, voor gezinnen en jonge kinderen. Ik begrijp het beleid van de Gemeente Amsterdam niet, dat hier in de Leidsebuurt de stad wordt weggegeven aan het smerige toerisme. Wij doen er alles aan om deze buurt leefbaar en aangenaam te houden, zodat de buurtbewoners er niet zullen wegtrekken. De muurschildering in Lange Leidsetuin wordt een bijzondere happening. Ik zie ernaar uit dit met vluchtelingenkinderen en buurtkinderen te kunnen en mogen realiseren’.

De samenwerking met vluchtelingenkinderen is een zeer bewuste keuze. Bierenbroodspot heeft een groot gedeelte van haar leven gewoond en gewerkt tussen archeologische ruïnes van verloren beschavingen in het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied, waaronder Syrië, Libanon, Jordanië, Lybië. Op prominente plekken is zij waarschijnlijk de laatste hedendaagse kunstenaar die er zo vrijelijk heeft kunnen werken. Veel ruïnesteden of historische plekken zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk verwoest, geplunderd of de ziel is er gestolen door het massatoerisme.